tirsdag 17. november 2015

Hva er hardførhetssoner? - Vi forklarer


Hvor i landet du bor i har mye å si for hvilke planter du kan dyrke.
Hvilke planter vil klare klimaet i din hage?
Det er et godt spørsmål og det er flere ting som avgjør om en plante vil greie seg i en hage eller ikke.  Og vi ønsker å skrive litt om dette på bloggen da det er mange som har spurt om det.

Hvilken sone er du i?
Det første, og enkleste (Og det alle bør se på først) er å finne ut hvilken hardførhetssone hagen din ligger i. Dette kan du gjøre ved å se på et herdighetssonekart. Du finner sonekartet ved å gå til Hageselskapets nettsider her: http://www.hageselskapet.no/klimasonekart/

Sonekartet eies og produseres av Det norske hageselskap.

Norge er delt inn i 8 herdighetssoner. H1 er den mildeste, H8 den klimatisk ”tøffeste”. Hvis en plante er merket til å kunne vokse i herdighetssone 5 (H5) Betyr det at du kan plante denne i sonene H1–H5. Bor du i sone H6 kan det da være en risk ved å prøve en H5 plante.
De aller fleste hagesentre og planteutsalg merker plantene sine med dette. Finner du det ikke der, så spør! Ellers er Hageselskapets Sortsliste et oppslag å stole på.

Hamamelis 'Arnold Promise' står oppførst som H3-4, men den overlever fint i sone H4-5 her hos oss. Vi har hatt denne i minus 32 grader. Ikke alle planter er godt nok utprøvd og får automatisk lav herdighet.

For å gjøre det enkelt:
1. Finn ut av hvilken sone det er i områder du har hage.
2. Kjøp planter som har høyt nok H-tall til å kunne overleve i din hardførhetssone.

Men er det så enkelt?
Skal du plante til et stort anlegg hvor det skal kjøpes planter for mange hundre tusen kroner og det går med mye jobb for å plante til, er du helt avhengig av at det du planter faktisk kommer godt igjen år etter år. Da er det lurt å holde seg godt innenfor hardførhetssonene.

Men har du en liten hage og mulighet til å justere omgivelsene litt, for eksempel sette opp levegger, plante hekk, dekke mot vårsol, plante på hagens luneste plass i stedet for på en åpen slette vil du kunne dyrke planter med lavere H tall enn hva Sonekartet tilsier at skal gå hos deg. Da kan du teste ut noen planter du virkelig har lyst på.

Hva med nye planter da?
Noen ganger er ikke planter godt nok utprøvd i ”tøffere” klima og den offisielle H-merkingen kan kanskje være noe pessimistist. Og her kommer verdien av soneknekkeren inn. Noen hagefolk bryr seg ikke om H-soner. De planter vekster de ønsker å dyrke,  tar to steg tilbake og venter i spenning på om planten vil greie den første vinteren, og så den andre. Hvor planten kommer fra kan gi en pekepinn på om den klarer seg hos deg. Planter fra Florida klarer seg dårlig her i Norge, mens planter fra Nordlige deler av Amerika klarer seg i nesten i hele landet.

Det sjeldne snøklokketreet - Halesia tetraptera subsp. monticola 'Arnold Pink' er ofte oppført som H3, men vokser fint her hos oss i sone 4-5. Noen ganger gjelder det bare å prøve. Når planten blir etablert tåler de ofte mer kulde.

Hva med stauder da?
H-sonemerkingen er egentlig laget for vedaktige busker og trær. For en hardførhetssone sier ikke bare noe om hvor kaldt det kan bli om vinteren, men også hvor varmt det er om sommeren og antall soldøgn etc. (Det er langt mer komplisert enn vi vil prøve på å forklare!).
Men for stauder, som visner tilbake under bakkenivå hvert år spiller det ingen rolle hvilken temperatur det er i luften, dersom snødekket er godt. (Et snødekke isolerer bakken og er et av de beste dekkematerialene vi kan ha). Derfor blir det kanskje litt feil å gi en staude et H-nummer når det er andre faktorer som spiller inn.

Vi velger likevel å gjøre det på http://www.gardenliving.no/ , da det gir folk en viss pekepinn hvor i landet de kan plantes, og for å vise at dette er planter som tåler frost (Hos oss overvintrer de i potter oppå bakken). Men bor du på et sted med godt snødekke og vintre som er kalde vil du ofte få til langt flere stauder enn om du bor på et sted hvor det blir kaldt, så mildt og vått og bart for så å fryse på igjen. Vi er overbevist om at den største trusselen not stauder om vinteren er fuktighet og den vinteren vi hadde en mild ”britisk vinter” her på Holter mistet vi flere stauder enn vi har gjort noen gang.

Vår oppfordring med dette er egentlig at ønsker du å være på den sikre siden så velger du planter ut i fra sonekartet og H sone merking. Men ønsker du å eksperimenter er det mengder av planter du faktisk kan få til i hagen.

Husk, det er ikke noe som heter tøft klima – hvis du bare velger de rette plantene!


Hilsen Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...