torsdag 20. november 2014

Overvintring på en, to, tre


Fuksia, pelargonia, Phormium, engletrompet og trebregner klare til overvintring.

Facebooksiden vår ble vi spurt om ikke vi kunne lage en blogg om hvordan vi overvintrer de frosttandre plantene. Det er alltid hyggelig å bli spurt, og selvfølgelig kan vi det!

Dette er et tema mange lurer litt på, og som mange sliter med. En av grunnene til at det er vanskelig å overvintre planter kan være at du ikke har de rette forholdene for overvintring, eller ikke har nok basiskunnskap om hva plantene trenger, eller ikke trenger under overvintringen. Alle må vi prøve og feile litt når det gjelder overvintring, for alle har så forskjellige overvintringsforhold hjemme. En ting er hva planten forlanger ut i fra de områdene den kommer i fra i verden, en annen ting er hva vi kan gi dem for at de skal få forholdene de må ha for å overleve. 
Under tar vi for oss noen gode overvintringstips, hva plantene generelt krever og hva du kan gjøre for å gi bedre forhold.


Optimale forhold.
Vi kan med en gang hoppe ut i det og fortelle hva som er de beste forholdene du kan ha. Mange planter klarer seg fint med dårligere forhold, men får de optimale forhold blir det fine planter som trives hele året.

De fleste planter som pelargonia, fuksia, engletrompet, oliven, forskjellige sitrus, palmer, Yucca, bananer, agave og andre sukkulenter, flerårige sommerblomster som kjempeverbena, Dicondra og prydgress trives med en overvintringstemperatur på 5-8 grader. De kan også fint stå kaldere bare det er over null. Ved slike temperaturer vokser de litt gjennom vinteren, men ikke mye.

La jorda være på den tørre siden og vann kun når planten har tørket lett opp. For best overvintring bør du ha plantelys. Det finnes mange plantelys på markedet og du kan lese om vår blogg om plantelys HER
Kjøp en timer og la lyset stå på i 10-12 timer i døgnet.

Pelargonia 'Pandora' før....
....og etter.
Før og etter bilder av pelargonia som får en liten høstklipp. Dette sparer plass og hindrer at en del skadedyr blir med inn. Bladene visner som regel når de kommer inn uansett, så dette sparer også litt rydding inne. Noe av avklippet kan brukes til stiklinger.

Pelargonia 'Pink Dolly Varden' før.....
......og etter.
Lys og temperatur
Må man egentlig ha ekstra lys? Det hele kommer litt an på hvor mye du skal overvintre og hvor varmt du har det. Det er en balanse mellom lys og temperatur og jo varmere du har det jo mer lys må planten ha. Får planten din for lite lys vil de nye skuddene bli lysegrønne, tynne og lange. Bladene vil også blir lysegrønne og du vil se at de strekker seg veldig mot lyset. Det beste da er å gi planten mer lys enten ved å la lyset stå på lenger, (rundt 12 timer er bra) eller kjøpe et bedre lys. Det kan også hjelpe å senke temperaturen, da tåler plantene mindre lys. Kan planter få for mye lys? Vel det skal litt til, men de kan få for sterkt lys slik at bladene blir svidde. Planter som får godt med lys blir kompakte og kraftige.

Forskjellige Aeonium sorter klarer seg i vinduskarmen om vinteren.
Vanning
Planter som skal overvintre har det best på den tørre siden, slik at de tørker lett opp mellom hver vanning. Er temperaturen lav, som i en kjeller eller lignende kan røttene råtne vis de står for fuktig.

Hvor ofte du må sjekke vanningen på overvintrede planter varierer etter temperatur og hvor mye blader planten har. Ved 5–8 grader, og er planten i tillegg klippet tilbake kan det gå mange uker i mellom hver gang de trenger vann. Står de ikke langt fra varmeovner i en tørr stue, må du kanskje vanne en til to ganger i uken. Det er alltid greit å sjekke hvor fuktig jorden er, ved å stikke fingeren ned i jorda.

Fuksia klippes ned og settes i kjelleren.
Oliven overvintres lyst og kjølig.
Kjeller
Mange overvintrer plantene sine i kjelleren. Det er et fint og naturlig sted å gjøre det på, men vi har forskjellige kjellere, så det kan hende du må gjøre tilpasninger.

Varm kjeller med lys:

Har du godt lys som beskrevet ovenfor går dette fint. Har du bare en vanlig lyspære i taket vil ikke plantene overleve vinteren ut. Har du mulighet til å åpne lufteluker slik at du får senket temperaturen litt hjelper det mye.

Varm kjeller uten lys:

Dette er det verste stedet å overvintre planter på og mest sannsynlig lykkes du ikke, da alle planter må ha lys for å leve når temperaturen er høy.



Kald kjeller med lys:

Dette er det beste alternativet for plantene og du vil se det ved at plantene er kompakte og fine. Alle planter kan overvintre her. Noen planter vil kanskje blomstre hele vinteren igjennom.



Kald kjeller uten lys:
Denne typen overvintring fungerer fint for fuksia, pelargonia (selv om de blir veldig medtatte) og engletrompeter. Planter som beholder blader på hele året som oliven, sitrus, palmer, Cordyline og Phormium må ikke settes her, de vil trenge lys.



Praktspraglene/Coleus overvintres over 10 grader. De liker seg best i et vindu.

I stua
En plante eller to overvintrer ofte greit i et sørvindu på vinteren, men plantene vil bli medtatte da det blir alt for lite naturlig lys ute på vinteren. Pelargonia, fuksia, praktspragle, myrt, stiklinger, små sitrus og oliven, palmer og sukkulenter klarer dette ok. Men sitrus og oliven vil i en stue miste mange blader grunnet lite lys og tørr luft. Nye blader vil komme til våren igjen, men plantene kan se litt slitne ut en stund fremover. I et vindu kan du kjøpe plantelyspære og sette over. Unngå å sette planter rett over varmeovner eller varmepumpe da de færreste planter liker tørr og varm luft.

Agave lophantha 'Quadricolor' overvintres lyst.
Plantene reagerer etter forholdene
Det fine med planter er at de lever og forandrer seg hele tiden og du kan på den måten lett se resultater av hva du gjør. Får de for lite lys får de lysgrønne skudd med svak vekst, men setter du på ekstra lys vil du fort merke at plantene blir grønnere og tettere.

Ved å sette for eksempel oliven og sitrusplanter lyst og kjølig vil du fort merke at plantene mister mindre blader. Siden alle har litt forskjellige forhold må en alltids prøve å tilpasse og justere der man kan. Men generelt gir lavere temperatur og mer lys bedre resultater.

Spinnmidd er små og vanskelig å få øyet på.
Skadedyr
Det er ofte ikke til å unngå at ved overvintring av planter som har stått ute, så følger det med noen skadedyr inn. Vi klipper alle fuksia og pelargonia hardt tilbake for å spare plass, men også for å ikke få med lus og andre ting inn. Likevel gjelder det å holde øye med plantene slik at du kan stoppe et eventuelt angrep så tidlig som mulig. Ofte kan du se et seigt belegg i vindusposten eller på gulvet, da er det ofte en type lus på planten din.

Noen planter får alltid de samme skadedyrene så se etter:

Engletrompet: Spinnmidd
Sitrusplanter: Skjoldlus, ull-lus, vanlig lus og spinnmidd
Pelargonia: Lus og rotlus på røttene
Fuksia/Tåre: Lus
Eføy: Spinnmidd
Praktspragle/Coleus: Lus
Palmer: Ull-lus og skjoldlus

Pelargonia og fuksia er spesielt lette å overvintre som stiklinger.
Stiklinger
En fin måte å overvintre planter på er som rota stiklinger. Da slipper du også å ta vare på morplanten. Stiklingene bør helst tas i august, men med undervarme og litt ekstra lys kan de tas senere. Ta 10 cm lange skudd av ikke blomstrende grener av Fuchsia, pelargonia, kjempeverbena, engletrompet, prydsalvie osv. Blomstrer skuddet så pass på å ta av alle blomster. Får stiklingen blomstre vil dette hindre rotdanning.

Sett stiklingene rett i sandblandet jord, langs pottekanten. Der er det mer luft og varmere, så roter de seg lettere. Sett en blank plastpose over og klipp av litt av hjørnet av posen slik at det ikke blir for tett. (Pelargonia trenger ikke pose og kan settes rett i jorden) Sett stiklingene lyst og ved ca. 20 grader og de vil rote seg på 3-4 uker. Små rota stiklinger tar liten plass og du får plass til mange i vinduskarmen. Pott plantene opp i mars slik at de kan få vokse seg store.

Rosmarin 'Sunkissed' overvintres lyst.
Skaugumbegonia kan lagres mørkt og tørt.
Løker og knoller
Det fine med løker og knoller, som for eksempel gladioler, kanna, georginer, knollbegonia, Oxalis og andre sarte knoller som må overvintre frostfritt, er at de ikke trenger lys. Når løkene eller knollene er tatt opp og vasket rene for jord bør de legges kjølig og mørkt.

Vår erfaring er at å overvintre dem tørt er bedre en fuktig, spesielt når temperaturen er lav. Du kan legge dem i kasser, papirposer eller nett, men ikke plast da plasten ikke slipper til luft og løkene og knollene kan råtne. Noen dekker knollene med litt tørr torv, vi gjør ikke dette. Har du ingen kjeller å overvintre løker og knoller på, så er kjølerom eller potetskuffen i kjøleskapet et flott sted. Der er det både luftig og kjølig.

Har du løker og knoller i potter og har plass kan du godt overvintre hele potten nede i en mørk og kjølig kjeller. Men pass på at jorden holder seg tørr ellers kan de råtne i løpet av vinteren. Vi tar opp alle løkene og knollene våre og legger dem i nett og staude- eller soppkasser. Deretter stables de ned i kjelleren som er kjølig.

Georginer vaskes rene og lagres tørt og kjølig.

God overvintring!
Hilsen
Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...